Dertig procent van de Britse controles onder de maat

Kleinere accountantskantoren hebben moeite met complexe dossiers.

Zeven op de tien controles door accountants zijn als goed of tenminste ‘acceptabel’ beoordeeld. Dit heeft de Britse accountancykoepel ICAEW bekendgemaakt (Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales). Deze waakhond heeft vijfhonderd controledossiers onder de loep genomen over de periode 2023/24. De reviewers selecteerden opzettelijk de meest complexe dossiers om te beoordelen.

  • De controlekwaliteit van accountantskantoren in het VK laat te wensen over
  • Vooral kleinere kantoren hebben grote moeite met complexe controledossiers
  • Grote kantoren hebben hun zaakjes tegenwoordig redelijk voor elkaar
  • In het VK liggen accountants onder een vergrootglas na een serie boekhoudschandalen`

Grote kantoren sprongen er duidelijk als beste uit, daar voldeed 88 procent van de onderzochte controledossiers aan de norm. Volgens ICAEW doen de kleinere kantoren het minder goed omdat ze met onverwachts complexere dossiers te maken kregen.

In Groot-Brittannië liggen de accountantskantoren tegenwoordig onder een vergrootglas. Het land wordt geplaagd door enorme boekhoudschandalen, waarbij accountants niet in de gaten hadden dat hun klanten knoeiden met de boeken. De financiële toezichthouder legde miljoenenboetes op aan tal van kantoren.

“Er zijn aanwijzingen dat de auditkwaliteit kampten met gevolgen van veranderende marktomstandigheden, waardoor er een ongekende verschuiving van complexe audits plaatsvond van grotere naar kleinere kantoren”, zo verklaarde Rama Krishnan, voorzitter van het Audit Registration Committee van ICAEW, de achterblijvende resultaten van kleinere accountantskantoren.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

“Kleinere kantoren moesten daardoor snel handelen om hun risico- en kwaliteitsprocessen op te schalen.” Hij drong erop aan dat de waakhond beter kan nagaan of accountantskantoren over de juiste expertise en ervaring beschikken om nieuwe, grotere controles uit te voeren.

De accountantsorganisatie kon niet nagaan of kantoren beter zijn presteren in vergelijking met de vorige toets. Dit jaar zijn er andere kantoren geselecteerd voor een screening. Accountantskantoren worden in Groot-Brittannië niet vaker dan eens per zes jaar tegen het licht gehouden.

EY incasseert de ene na de andere dreun

Gerelateerde artikelen