Denemarken gaat bankiers die helpen belasting te ontduiken harder aanpakken

De twee grootste politieke partijen in het Deense parlement willen ook bankiers die Panama-constructies faciliteren en promoten strafrechtelijk vervolgen als mededader of medeplichtige.
Zowel de sociaal-democraten als de Volkspartij, resp. oppositie en coalitiepartner van het kabinet Rasmussen, zijn van mening dat de huidige Deense wet te weinig mogelijkheden biedt om ‘een sector te disciplineren die als geen andere de laatste tijd in het ene na het andere schandaal betrokken is’. 
 
Door al die onthullingen wordt een ding pijnlijk duidelijk: de straffen voor banken en andere faciliterende intermediairs bij witwassen, corruptie en belastingontduiking moeten omhoog, en het is hoog tijd dat zij ook strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden als medeplichtige of zelfs mededader.
 
De oproep komt vlak nadat bekend werd dat het Russische kantoor van de Nordea Bank, een van de grootste Scandinavische banken, offshore brievenbusfirma’s heeft opgericht die door cliënten gebruikt kunnen worden om belastingen te ontduiken. Eerder al werd bekend dat Nordea samengewerkt heeft met Mossack Fonseca in Panama om rijke klanten te helpen hun bezittingen te verhullen voor de autoriteiten – niet per se illegale constructies, maar in het huidig politiek klimaat op zijn minst suspect geacht.
Denemarken heeft al wetten aangenomen die banken verplichten informatie over hun klanten te verschaffen, wanneer het vermoeden bestaat dat dezen banden hebben met bepaalde als belastingparadijs bekend staande andere landen. 
 
Interessant om te lezen dat het OM in ons land zijn best doet om verdachte bankiers juist niet te betrekken in rechtszaken  – “dat is te veel werk en zou de zaak maar vertragen” .
 
Gerelateerde artikelen