Deloitte Digital komt met blockchainapplicatie voor consumentenmarkt

Voor het eerst is er een consumententoepassing van blockchain ontwikkeld die gebruik maakt van de Facebook Messanger chatbot die Facebook twee weken geleden lanceerde. Deloitte Digital heeft een applicatie ontwikkeld waarmee garantiebewijzen veilig en gemakkelijk opgeslagen kunnen worden op de blockchain via Facebook Messenger.

Deze toepassing toont volgens Deloitte aan dat blockchaintechnologie niet alleen voor de financiële sector, maar bijvoorbeeld ook voor de consumentenmarkt van grote waarde kan zijn. 

“Wij vroegen ons af wat de toegevoegde waarde van blockchain kan zijn in onze dagelijkse leven en zochten naar hoe deze technologie een bestaand ‘consumentenprobleem’ kan oplossen,” aldus Frank van de Ven, service designer bij Deloitte Digital. Veel consumenten raken aankoopbonnetjes en garantiebewijzen kwijt, ze worden onleesbaar of ze vormen een probleem tijdens het aan- of verkopen van tweedehands producten. “Een bron van irritatie voor veel consumenten. De door ons gebouwde toepassing lost dit op door je in staat te stellen op eenvoudige wijze garantiebewijzen op te slaan op de blockchain. Ook kunnen er eenvoudig extra diensten aan gekoppeld worden, zoals bijvoorbeeld productverzekeringen. Door gebruik te maken van een bestaand kanaal als Facebook Messenger Chatbot hoeft er geen speciale app voor gedownload te worden, wat het gebruiksgemak enorm vergroot,” zegt Frank van de Ven.
 
“De oplossing die we ontwikkeld hebben, staat niet op zichzelf. Wij zijn overtuigd dat blockchaintechnologie tal van mogelijkheden biedt, ook voor consumenten. Het feit dat we in staat zijn om in een driedaagse hackathon een werkend prototype te ontwikkelen dat zo laagdrempelig en gebruiksvriendelijk is, toont aan dat we op een kantelpunt staan van deze nieuwe technologie. Van theoretische toepassingen gaan we nu echt naar oplossingen om veiligheid en vertrouwen online te borgen,” aldus Jacob Boersma, cyber security en blockchain expert binnen Deloitte.

Gerelateerde artikelen