De thuisbatterij komt eraan voor tijdelijke energieopslag

Ook accountantskantoren met zonnepanelen kunnen er baat bij hebben.

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

Op momenten waarop veel stroom wordt gebruikt en opgewekt kan het net overbelast raken. Netbeheerders als Liander investeren komende jaren miljarden in het versterken van het elektriciteitsnet om de problemen tegen te gaan. Door zonnepanelen op dit soort momenten tijdelijk uit te schakelen en de stroom op te slaan in een thuisbatterij, moeten dit soort problemen op de korte termijn al minder worden.

Eigenaren van zonnepanelen kunnen op momenten dat de panelen uit zijn geen stroom het net op sturen in ruil voor een vergoeding. Liander stelt mensen te compenseren als zij hierdoor inkomsten mislopen. De opgeslagen stroom kan op rustigere momenten op het net weer worden teruggeleverd.

De proef loopt tot en met november. Daarna kijken Liander en Zonneplan of ze deze methode ook op andere plekken in Nederland invoeren.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Onlangs liet netbeheerder Stedin weten samen met energieleverancier Eneco een soortgelijke proef te doen. Die bedrijven laten huiseigenaren in Zeeland tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uitzetten op zonnige dagen. Daarop liet Alliander, de eigenaar van Liander, weten onderzoek te doen naar verschillende manieren om het volle stroomnet te ontlasten. Alliander beheert het stroomnet in onder meer Gelderland, Noord-Holland en Flevoland.

Belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis (VEH) meldde eerder deze week ook een pilot te zijn begonnen met thuisbatterijen. De apparaten komen in veertien huizen van leden om te kijken hoe interessant energieopslag is voor huiseigenaren. Die test duurt volgens VEH twee jaar.

Bedrijven leveren meer dan de helft van de zonnestroom

Gerelateerde artikelen