De reputatie van financieel adviseurs

Is er echt iets mis met de ethiek van de beroepsgroep?
Niemand in ‘finance’ zal het graag horen: de hele beroepsgroep, de hele sector sjoemelt.
Vers onderzoek van business school professors van de University of Chicago en de University of Minnesota concludeert dat 7% van de ‘financial advisers’ ooit een berisping, straf of schorsing heeft gekregen  voor ‘professional misconduct’ – variërend van het aanbevelen van slechte investeringen (of swaps) tot handelen zonder uitdrukkelijke toestemming van de cliënt.
 
Weer een verontrustende statistiek voor een professie, die zo afhankelijk is van het vertrouwen van  juist die cliënten.  Erger nog: uit het onderzoek blijkt dat een aantal Beroemde Bedrijven van Naam het wat overtredingen nog veel slechter doet dan gemiddeld.  Zo blijkt een op de vijf financieel adviseurs van Oppenheimer &Co (in totaal telt het kantoor er 2000!) een ‘strafblad’ heeft. 
 
“Misconduct vind je overal, niet alleen in de kleine organisaties. Het lijkt een echt wijdverspreid fenomeen,” zegt Amit Seru,  finance professor aan de Booth School of Business van Chicago en co-auteur van het onderzoeksrapport "The Market for Financial Adviser Misconduct."
 
Seru denkt dat de cijfers in het rapport nog voorzichtig zijn opgesteld, en dat de werkelijkheid een nog triester beeld geeft. Het onderzoek richtte zich op slechts 6 van de 23 disclosure-categorieën in de BrokerCheck database  van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) die volgens die toezichthouder evidence kunnen zijn van professionele misdragingen. 
De sector heeft wel door dat er iets moet veranderen. Steeds meer bedrijven stellen compliance officers aan en proberen de interne controls en het toezicht te verbeteren. De helft van de betrapte professionals wordt ontslagen – maar 44% van hen vindt onmiddellijk weer een baan bij een andere gelijksoortige organisatie. Meestal tellen die meer overtreders van de norm dan de eerdere werkgever, hetgeen de kans op recidive aanzienlijk verhoogt.
 
 
"Een van onze meer verontrustende conclusies is dat bepaalde bedrijven niet alleen een hoge tolerantie blijken te hebben voor professioneel wangedrag van de medewerkers, maar dat juist hun business model  het soort ‘brokers’ aantrekt dat veel business genereert, en daarbij niet beducht is voor herhaalde disciplinaire maatregelen, ” aldus John Coffee, professor aan de Columbia Law School in New York. "De FINRA zou daar meer aandacht voor moeten hebben!"
 
Het rapport noemt sans gêne de tien adviesbedrijven met de hoogste en de tien met de laagste aantallen gerapporteerde veroordelingen. Meer details via chicagobooth.edu/.
 
Gerelateerde artikelen