De renteverlaging is al bijna niet meer weg te denken

Binnen de ECB wordt gediscussieerd over het moment om de rente te verlagen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de vijfde keer op rij een rentepauze gehouden. Economen hadden ook verwacht dat de ECB de leenkosten nog niet zou aanpassen. Bij de bekendmaking van het nieuwe rentebesluit erkende de ECB dat de inflatie al lange tijd afneemt, mede dankzij de hoge leenkosten. 

  • De ECB laat de rente nog ongemoeid maar komt bij de volgende rentebepaling met een verlaging
  • De rente in de Eurozone mag niet teveel afwijken van die in de VS, want anders jaagt dat de inflatie weer aan
  • De loonontwikkeling moet dan wel van een acceptabel niveau zijn en de inflatie moet onder controle lijken.

Binnen de ECB wordt druk gediscussieerd over het moment waarop de rente verlaagd kan worden, nu de inflatie de doelstelling van 2 procent nadert. Als bankiers genoeg vertrouwen hebben dat de inflatie blijvend richting die doelstelling beweegt, zegt de ECB het "gepast" te vinden om de rente te verlagen.

Economen stellen dat de Europese rente niet teveel af mag wijken van die in de VS. Als daar de rente daalt zonder dat de Europese rente meebeweegt, kan dat de inflatie weer aanwakkeren in de Eurozone.

In maart bedroeg de inflatie in het eurogebied 2,4 procent. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB bij de volgende vergadering in juni zal beginnen met het verlagen van de leenkosten.

Bij de vorige rentevergadering in maart verklaarde Lagarde dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie in de eurozone voldoende is afgekoeld voordat de rente kan worden verlaagd. Daarbij wordt vooral gekeken naar de loonontwikkeling. Voor de rentevergadering in juni moet duidelijk zijn wat de impact is van de loongroei op de inflatie. (ANP)

Gerelateerde artikelen