De laatste Zwitserse bank schikt met US

Na drie jaren waarin de ene na de andere Zwitserse (vestiging van een) bank vervolging en verbanning wegens hulp bij belastingontduiking wist te voorkomen, loopt het betreffende disclosure-programma van de VS nu af.
Als 78ste van de 80 banken die de autoriteiten op de korrel hadden heeft nu HSZH Verwaltungs AG erin toegestemd om $49,8 miljoen te betalen, en te erkennen dat ook zij Amerikaanse cliënten actief hielpen de belastingdienst IRS om de tuin te leiden. Daarmee komt het totaal aan binnengehaalde schikkingen op $1,37 miljard. 
 
De betreffende banken bleken in totaal tussen 2008 en 2013 voor ruim $50 miljard aan zwarte tegoeden te beheren, op ruim 35.000 verschillende bankrekeningen. Dus komt de gezamenlijke ‘boete’ die de banken graag betaalden uit op 2,7%  van deze ‘assets’. 
De Swiss Banks Association is dan ook tevreden: “Het was hard voor ons, maar we kijken nu vol vertrouwen weer vooruit!”, zeggen zij in een email aan Bloomberg.com. 
Ook de Zwitserse overheid is blij dat “alles in overeenstemming met de Zwitserse wetten is afgehandeld, vooral wat betreft de privacy van onze cliënten. Wij waren en blijven nin nauw overleg met de Amerikaanse autoriteiten om te garanderen dat onze banken niet gediscrimineerd worden in vergelijking met Amerikaanse of andere buitenlandse banken.”.
 
Accountingtoday somt nog een hele reeks trucs op, die de Zwitsers gebruikten om de eigendommen van hun US-klanten geheim te houden, van levensverzekeringen op naam tot opname in baren goud en diamanten. Men mag aannemen dat ook rijke burgers van andere landen dezelfde faciliteiten kregen – en krijgen aangeboden? 
 
Gerelateerde artikelen