David Cameron wil nieuw internationaal orgaan om corruptie, witwassen en belastingontduiking te bestrijden

Tijd is rijp om echt een vuist te maken tegen alle vormen van financial crime.
Cameron gaat volgende week op de aanstaande top over corruptie, witwassen en illegale financiering voorstellen om een nieuw mondiaal agentschap in te stellen, dat zich specifiek bezig moet houden met ‘financial crime’: witwaspraktijken, belastingontduiking, corruptie en de financiering van terroristische groeperingen. Naar verwachting zullen daar alle G20 landen, naast nog een twintigtal andere grote landen, acte de présence geven. 
 
Het gaat in eerste instantie vooral om het bevorderen van internationale samenwerking en gegevensuitwisseling, om de OESO-initiatieven op dit terrein (BEPS!) te steunen. 
De openbaarmaking van de Panama Papers heeft het politieke klimaat flink opgeschud, naast de onthullingen over corruptie in de sportwereld. “De tijd lijkt rijp – puur technische argumenten waarom er weinig of niets gedaan kan worden tegen dit soort misbruik vinden momenteel steeds minder gehoor,” aldus de woordvoerder van Cameron. 
 
Transparency International verklaarde vorige week dat de gastheer, de Britse regering, haar uiterste best moet doen om te zorgen dat de juiste mensen (ambtenaren en politici) volgende week aanwezig zijn, zodat echte besluiten genomen kunnen worden. “De deelnemers staan voor een grote uitdaging en het is belangrijk dat het niet (weer)  bij mooie praatjes blijft.”
 
Gerelateerde artikelen