‘Continuïteit door inzet van accountants uit Polen’

Nederland kampt met een arbeidsmarktkrapte in de accountancy. Momenteel staan er meer dan 2.300 vacatures open voor registeraccountants. Dit aantal neemt de komende jaren verder toe. Om hier op te anticiperen is Switchdesk Finance op zoek gegaan naar een oplossing. Hiervoor is onderzoek gedaan in diverse landen en is geconstateerd dat het opleidingsniveau van Poolse accountants aansluit bij het opleidingsprofiel van Nederlandse accountants.

“De Poolse accountantsopleiding is net zoals in Nederland een academische opleiding, die tevens gebonden is aan de standaarden van de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast sluiten de Nederlandse en Poolse culturen goed op elkaar aan en spreken deze hoogopgeleide professionals vloeiend Engels, waardoor communicatie absoluut geen belemmering is. Switchdesk Finance maakt het mogelijk om de dienstverlening op een hoog niveau te continueren, door de flexibele inzet van hoogwaardige academici die of in Nederland of in Polen de werkzaamheden kunnen verrichten,” aldus Switchdesk Finance.

Intern programma

Alle Poolse accountants die via Switchdesk Finance voor Nederlandse bedrijven gaan werken, worden door een intern programma opgeleid. Deze accountants hebben een ondersteunende rol binnen het team dat aan projecten werkt en worden altijd begeleid door een in Nederland geregistreerde registeraccount. Deze laatste heeft te allen tijde de eindverantwoordelijk voor de opgeleverde werkzaamheden en staat volgens Switchdesk Finance garant voor de kwaliteit.

‘Grenzen vervagen’

Switchdesk Finance:  “Door de toenemende digitalisering en globalisering vervagen grenzen en worden afstanden relatief klein. Het gebruik van moderne technieken zoals Skype, Chat of Yammer maken het samenwerken nog eenvoudiger. Je kunt snel met elkaar communiceren. Het maakt dan niet meer uit waar je je werkzaamheden uitvoert. Wil je elkaar fysiek ontmoeten om een dag samen te werken, ontmoet je elkaar bijvoorbeeld in Berlijn. Je huurt voor een dag een flexruimte met alle faciliteiten en ’s avonds reis je weer naar huis. Maar je kunt elkaar natuurlijk ook ontmoeten in Warschau of Amsterdam.”

Pool van Poolse professionals

Momenteel beschikt Switchdesk Finance over een ruime ‘pool’ van accountancy professionals die direct ingeschakeld kunnen worden. Daarnaast beschikt Switchdesk Finance over een ‘pool’ van Poolse financiële professionals in opleiding, die ook ingeschakeld kunnen worden. Hiermee geeft Switchdesk Finance naar eigen zeggen het antwoord op tekorten in de accountancy en biedt tevens de oplossing voor het nijpende probleem van hooggekwalificeerde financiële professionals.

Switchdesk Finance is opgericht door registeraccountant Raymond Duijn (vennoot DVE accountants & adviseurs) en bedrijfskundige Rob Rombout. Rob Rombout was eigenaar van de Poolse uitzendbureaus IFlexS en Work Support. Hierdoor heeft hij jarenlang veel ervaring opgedaan met Poolse medewerkers en de wet- en regelgeving van buitenlandse medewerkers.

Gerelateerde artikelen