‘Contant geld verdwijnt sneller’

Als de overheid niets doet, wordt het geldsysteem van bankbiljetten, munten en pinautomaten te duur.

Dat concludeert Igo Boerrigter, student aan de TU Delft, in een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. Vorig jaar betaalden Nederlanders voor het eerst meer met pin (55 procent) dan met cash (45 procent). "Die trend zet naar verwachting door tot we een punt bereiken dat het in stand houden van de infrastructuur van gelddistributie en geldautomaten niet meer haalbaar is", aldus Boerrigter, student Industrieel Ontwerpen.

Lees ook: Meer oog voor cash is nodig

Een betaalsysteem zonder contant geld levert volgens hem grote risico’s op in crisissituaties, omdat mensen dan niets hebben om op terug te vallen. "In Zweden is cash de afgelopen jaren praktisch verdwenen en daar lopen ze nu tegen problemen aan", stelt Boerrigter. Vooral voor laaggeletterden, digitaal minder vaardigen en ouderen, voor wie cash essentieel is, blijkt dit problematisch.

Digitale alternatieven

Volgens de onderzoeker zouden er voor storingen die kort duren, meer digitale alternatieven moeten komen. Voor grote crisissituaties (overstromingen, cyberaanvallen) moet de overheid een noodplan hebben, zoals bijvoorbeeld de verspreiding van speciaal gedrukt geld.
Steeds meer mensen, vooral jongeren, zien digitaal geld tegenwoordig als het echte geld. "Vroeger was dat andersom: cash was echt en dat zette je op een rekening. In Nederland nemen in toenemende mate winkels, maar ook overheidsdiensten zoals gemeentehuizen, al geen contant geld meer aan. De slinkende omvang van de cash-economie drijft de kosten voor de overblijvers op".

[avg-advertorial slug=”haal-het-beste-uit-excel”]

Gerelateerde artikelen