Consolideren of toch maar een two-tier Finance afdeling?

Voor een onderneming met één vestiging is de beslissing om een nieuw financieel-managementsysteem aan te schaffen, of het bestaande te upgraden, niet zo heel ingewikkeld.
Anders wordt het als de onderneming meerdere vestigingen telt en/of meerdere activiteiten met meerdere markten in meerdere landen. En in de huidige omstandigheden waar M&A en joint ventures aan de orde van de dag zijn, om nog maar niet te spreken van geïntegreerde supply chains, komt dit laatstgenoemde model steeds vaker voor. Het wordt eerder de norm dan de uitzondering. 
 
Zowel IT als Finance in dergelijke complexe organisaties weten dat wat ze nodig hebben eigenlijk één geconsolideerd nieuw systeem is – liefst een ERP-solution die alles aan alles knoopt en voor alle gebruikers de juiste tools en informatie biedt, zonder dat de transparantie en zichtbaarheid op de centrale afdeling Finance daaronder lijden. 
 
Dat is het ideaalbeeld, en veel CFO’s hebben daar hun neus of erger pijnlijk aan gestoten. 
Inmiddels zoekt een groeiend aantal organisaties heur toevlucht tot een alternatieve aanpak, de zogenaamde “two-tier” financial strategy. Met dat model stappen ze af van het beeld, dat de holding en alle divisies en/of dochterondernemingen één collectief ondeelbaar geheel vormen, waarvoor ook slechts één geconsolideerd systeem heilig is.
 
Liever baseren zij hun keuzes op de specifieke set functionaliteiten, die elk van de units nodig heeft, gekoppeld aan hun bemensing en competenties.  Het resultaat is dan een hybride systeem van systemen, die  elk voor zich en tezamen in staat zijn de specifieke en generieke wensen te vervullen. En die, zeer belangrijk, ook of toch onderling kunnen communiceren en samenwerken.
 
Om de complexiteit van zo’n two-tier systeem te minimaliseren kiest men meestal voor een beperking tot twee opties – een voor het hoofdkantoor en de grotere divisies, en een tweede systeemimplementatie voor kleinere of gespecialiseerde vestigingen die geen volledig ERP-systeem aankunnen of nodig hebben. 
___________________________________________________________________________________________________
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? 
Kom donderdag 21 mei 2014 naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals:
• Ontmoet 30 topaanbieders en honderden professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is kosteloos voor de doelgroep. Meld u direct aan via http://Financial-Systems.nl
___________________________________________________________________________________________________ 
Gerelateerde artikelen