Compliance alleen is niet de oplossing

Als de banken een klein beetje eerlijker en netter werden, en daardoor 10% bespaarden op de hun opgelegde boetes, dan zouden ze jaarlijks 500 miljoen dollar extra winst kunnen realiseren. Zegt Accenture.
’s Werelds grootbanken laten een reuze opportunity, ter waarde van een half miljard dollar, aan hun neus voorbijgaan – het enige wat ze zouden moeten doen is de jaarlijks aan hen opgelegde boetes met 10% verminderen.
 
Met deze boude uitspraak begint een nieuw rapport van Accenture, dat verschenen is onder de titel ‘Beyond Compliance’. Hoewel in het document vooral de banken gefileerd worden, kan elke financial zich het betoog aantrekken – in de hoop dat daarmee het negatieve imago van het vakgebied iets ten goede zal veranderen.
“Veel banken hebben al fors geïnvesteerd in compliance en in een compliance-functie, in de hoop dat daardoor alle medewerkers zich aan alle wetten en regels zullen gaan houden. Maar toch zijn die inspanningen niet zichtbaar in hun reputatiescores, noch op hun balansen.”
 
Het achterliggend onderzoek van Accenture doet vermoeden, dat rigoureuze training en opleiding en scherp toezicht alleen geen oplossing zal bieden. Er is meer nodig: een ‘radicaal andere’ benadering. Want de altijd te berde gebrachte smoezen “een paar rotte appels – we waren misschien iets te laks in ons toezicht – zijn sprookjes en praatjes voor de vaak, concluderen de deskundigen van het kantoor. 
 
Het gaat om meer dan voldoen aan de regeltjes. Het gaat om de erkenning (van de bankiers, zegt Accenture!)  dat gedrag van een organisatie gevormd wordt aan de top, door goed voorbeeld, meer dan door regeltjes en protocollen. Zij concluderen dat die eenzame rotte appels maar voor een klein deel van de malheur verantwoordelijk te stellen zijn. Eerder gaat het om een korte-termijn perspectief bij de meeste medewerkers, en onvermogen om verstandige beslissingen te nemen, zeker als de situatie niet glashelder is.  Deze “bankers may feel compelled to focus on getting the deal done fast and worry about the consequences later”. 
En goed gedrag geldelijk belonen is evenmin de oplossing. Lees Beyond Compliance via 
Gerelateerde artikelen