Comedian Harry Shearer sleept Vivendi voor de rechter over royalties-boekhouding

Shearer eist $125 miljoen achterstallige royalties en schadevergoeding voor frauduleuze boekhouding van de exploitatie van de rechten van de cult classic film 'This Is Spinal Tap' uit 1984.

Het Franse mediaconglomeraat Vivendi  is actief in de muziekpublicatie en -productie, televisie, film, en internetindustrie. Het bezit onder meer de Groupe Canal+, Universal Music Group, en het platenlabel Geffen Records. Activision Blizzard is grootste uitgever van videospellen ter wereld. Vivendi exploiteert onder andere de rechten van de film This Is Spinal Tap, Shearer was mede-auteur van het script  en speelde een van de hoofdrollen.

Shearer, ook bekend als de stem van meer dan 20 karakters in The Simpsons, beschuldigt Vivendi van het verduisteren van royalties, die de film door de jaren heen heeft opgebracht. Hoewel de film destijds in de bioscoop geen groot succes was (in de VS stokte de kaartverkoop na $4,7 miljoen opgebracht te hebben) bleef de film populair en “is tot op de dag van vandaag te koop en te zien; ze werd uitgebracht op VHS, Beta, DVD, Blu-ray, Laser Disc en via de kabel.”

Desalniettemin betaalde Vivendi tussen 1984 en 2006 slechts $81 aan royalties en merchandisinginkomsten aan de vier rechthebbenden, waaronder Shearers productiemaatschappij; naast een totaal van $98 voor de muziekrechten ( de film ging over een rockgroep). De afgelopen twee jaar betaalde Vivendi helemaal niets.

“Het is geen pretje, om een zo groot bedrijf voor dit soort kwesties voor de rechter te slepen,” zegt Shearer, “maar ik vind dat auteursrechthebbenden in deze business op moeten komen voor hun rechten.”

Alle details over de zaak leest u hier. Vivendi onthoudt zich van commentaar.

Accountants van Vivendi zijn KPMG en EY.

Gerelateerde artikelen