CO2-uitstoot Nederlandse industrie daalt met 13 procent in 2023

De CO2-uitstoot van Nederlandse industriële grootbedrijven is in 2023 met 13 procent gedaald tot 58,9 miljoen ton, de grootste daling ooit gemeten. De energiesector was verantwoordelijk voor het merendeel van deze afname, met een reductie van 6,7 miljoen ton CO2. Dit komt deels door de inzet van meer hernieuwbare energiebronnen in plaats van kolen, en deels door de sluiting van de Hemweg-kolencentrale in Amsterdam.

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) meldt dat de uitstoot van 345 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen, fors is afgenomen. De energiesector leverde hierin het grootste aandeel met een vermindering van 6,7 miljoen ton CO2, voornamelijk dankzij een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen en sluiting van de Hemweg-kolencentrale.

  • CO2-uitstoot Nederlandse industrie daalt met 13 procent in 2023.
  • Grootste daling in energiesector door sluiting Hemweg-kolencentrale en meer hernieuwbare energie.
  • Accountants moeten impact emissiereductie op financiële rapportage beoordelen.
Deze daling van de CO2-uitstoot kan gevolgen hebben voor financiële rapportages van bedrijven onder EU ETS. Zo moeten accountants de impact van emissiereductie op bedrijfsresultaten en financiële gezondheid analyseren. Daarnaast kan de ontwikkeling leiden tot kostenbesparingen door verminderd energieverbruik en tot bedrijfsinvesteringen in duurzame initiatieven –waarvan de risico's moeten worden beoordeeld. Tenslotte moeten ook operationele veranderingen, zoals investeringen in duurzame technologieën worden gerapporteerd.

De sectoren met de belangrijkste teruggang zijn:  

– Energiesector: Verantwoordelijk voor de grootste daling met 6,7 miljoen ton CO2 door meer hernieuwbare energie en sluiting van de Hemweg-kolencentrale.
Industriesector: Daling van 5,4 miljoen ton CO2 door hoge energie- en grondstoffenprijzen in de eerste helft van het jaar.
– Luchtvaart: Enige sector met een toename van 11 procent in emissies tot 2,6 miljoen ton CO2. Gevolgen voor Financiële Rapportage

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel). 
Gerelateerde artikelen