CNV: Pensioenplan Koolmees desastreus

De pensioenplannen van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zadelen miljoenen mensen op met een groot pensioengat.

Dat zegt voorzitter Arend van Wijngaarden van vakbond CNV in een interview met de Telegraaf.

Koolmees kondigde onlangs aan af te willen van de zogeheten doorsneesystematiek, waarbij jongeren relatief meer premie betalen dan ouderen. Volgens Van Wijngaarden is dat streven een “dogma van D66'' met weinig onderbouwing.

Vooral veertigers zouden de dupe zijn van de overgang van het pensioenstelsel naar meer individuele potjes, denkt Van Wijngaarden. “Rond je 45e jaar kom je in de situatie dat je jarenlang teveel hebt betaald. Als je op dat moment deze systematiek afschaft, heb je als 45-jarige een probleem. Want er komt geen periode meer dat jongeren voor jou gaan betalen'', zegt de vakbondsman. Hij verwacht dat deze groep Nederlanders met een pensioengat van ruim 10 procent zit als de plannen van Koolmees doorgaan.

Koolmees erkende eerder al dat een overgang naar een nieuw pensioenstelsel nadelige effecten heeft voor bepaalde groepen, die daarvoor moeten worden gecompenseerd. “Het vervelende is dat de minister de verantwoordelijkheid om dit te compenseren over de heg bij de sociale partners kiepert'', klaagt Van Wijngaarden.

Gerelateerde artikelen