Civiele en strafrechtelijke aansprakelijkheid maakt Compliance Officers nerveus

De mogelijkheid om individuen strafrechtelijk te vervolgen voor ‘corporate misconduct’ blijkt in nieuw onderzoek het moeilijk te maken compliance-functies adequaat in te vullen.
Er waren twee aanleidingen voor compliance-officers in de VS (en hun bazen!) om zich achter de oren te krabben. De eerste was dat Deputy Attorney General Sally Yates, die in het inmiddels beruchte ‘Yates Memo’ aankondigde dat het OM in de VS voortaan ernst gaat maken met het vervolgen (civiel én strafrechtelijk!) van individuen die verantwoordelijk zijn voor overtredingen door een onderneming of organisatie.
De tweede was het nieuws, dat datzelfde OM Hui Chen in dienst genomen had, een officier van justitie die later bij bedrijven als Microsoft, Pfizer en Standard Chartered Bank als full time Hoofd Compliance gewerkt had. Met andere woorden, iemand die je niets wijs kunt maken.
 
Advocatenkantoor DLA Piper publiceerde de resultaten van een onderzoek naar de zorgen en verwachtingen van corporate compliance officers (CCOs) en bedrijfsjuristen. Zij ( 80% van de respondenten) blijken zacht gezegd nerveus in het vooruitzicht dat niet alleen hun leidinggevenden, maar ook zijzelf persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor misdragingen van en door hun werkgever.
 
Sterker nog: 65% verklaarde zich door de recente ontwikkelingen af te vragen, of zij nog wel CCO zouden willen blijven bij de huidige werkgever, of zo een positie nog zouden ambiëren.
Dat gegeven roept allerlei vragen op. Vertrouwen zij hun werkgever niet? Of denken zij niet in staat te zijn om hun werk naar behoren uit te voeren? Slechts 30% van de deelnemers verklaart ‘voldoende middelen en macht’ te hebben om effectief te opereren als compliance officer. 
Anderzijds, stelt DLA Piper, zorgen dezelfde ontwikkelingen er voor, dat compliance-afdelingen steeds gemakkelijker wél de middelen zullen krijgen om hun werk goed te doen – immers, ook de CEO’s en CFO’s (en hun accountants!) worden door de strengere controle en handhaving en hun eigen aansprakelijkheid ook steeds meer overtuigd van het nut van compliance – en compliance-functies.
 
Voorlopig zegt echter 79% van de deelnemers aan het onderzoek dat de strengere regels en striktere handhaving nog niet geleid heeft tot een andere houding tegenover compliance in hun organisatie.
“En dat is tamelijk verontrustend,” aldus de advocaten.
Gerelateerde artikelen