‘China heeft miljoenen extra accountants nodig’

China heeft minstens vijf miljoen accountants extra nodig om de corporate governance standaarden in het land te verhogen. Dat zei Anthony Harbinson, voorzitter van de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), vrijdag tijdens de Reuters Financial Regulation Summit in Hong Kong.

Volgens Harbinson heeft het land dringend extra accountants nodig bij de overheid, toezichthouders en in het bedrijfsleven.

De kwaliteit van de Chinese accounting en boekhoudstandaarden wordt geregeld in twijfel getrokken door internationale beleggers, volgend op een reeks schandalen. Menig Chinees bedrijf met een beursnotering in het buitenland kreeg de afgelopen jaren te maken met fraudeonderzoeken door toezichthouders. Het verhogen van de accountancystandaarden in China moet er voor zorgen dat buitenlandse investeerders eenvoudiger de financiële resultaten van ondernemingen kunnen vergelijken, met name als het land zijn aandelenmarkten opent voor buitenlanders.

Harbinson stelt dat als China er tussen de 5 en 10 miljoen accountants bij krijgt, het land in lijn komt met ‘developed markets’ als het Verenigd Koninkrijk en Europa, gemeten naar de totale bevolking. Er zijn volgens het Chinese Institute of Certified Public Accountants ongeveer 300.000 accountants in China op een bevolking van 1,3 miljard.

Gerelateerde artikelen