CEO Toshiba treedt af om boekhoudschandaal

CEO Hisao Tanaka van het Japanse technologieconcern Toshiba treedt af nu uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat hij ervan op de hoogte was dat de onderneming de winst jarenlang heeft opgeblazen. Woensdag wordt Tanaka vervangen als CEO door voorzitter Masashi Muromachi.

Dat heeft Toshiba in een verklaring laten weten. De firma voegde er aan toe te overwegen om meer dan de helft van de raad van bestuur te vervangen door externe bestuurders.

Ook vice-voorzitter Norio Sasaki en adviseur Atsutoshi Nishida moeten het veld ruimen. Uit het onafhankelijk onderzoek door een externe commissie naar de boekhoudpraktijken van Toshiba is gebleken dat ook zij een rol speelden in het opblazen van de winstcijfers vanaf boekjaar 2008.

Maandag werd bekend dat Toshiba 152 miljard yen (1,1 miljard euro) aan winsten van vorige jaren moet corrigeren in de boekhouding. De Japanse minister van Financiën Taro Aso zei dinsdag dat hij de boekhoudfraude bij Toshiba ‘zeer betreurenswaardig’ vindt, juist op een moment dat Japan probeert het vertrouwen van beleggers te herwinnen met betere corporate governance.

De beurswaarde van Toshiba, al sinds meer dan 140 jaar een van steunpilaren van de bv Japan, kelderde met enkele miljarden yen sinds het schandaal aan het licht kwam. Dinsdag sloot het aandeel op de beurs van Tokio 6,1 procent hoger. Beleggers gaan er kennelijk vanuit dat het lek boven is en het ergste leed is geleden. 

 

Gerelateerde artikelen