CBS ontvangt eerste berichten via SBR

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat weten dat het de eerste berichten via Standard Business Reporting (SBR) heeft ontvangen. Reden om de accountant en de softwareleverancier die dit gerealiseerd hebben in het zonnetje te zetten.

Zorgen voor meer gemak en nut voor de mkb’er, dat is één van de doelen die CBS nastreeft. Meer gemak, omdat het met een druk op de knop mogelijk wordt een vragenlijst in te vullen en te versturen aan CBS. Te beginnen met de maand- en kwartaalenquêtes voor de economische statistieken. Daarbij kunnen ondernemers gebruik maken van SBR. Het levert bovendien meer nut op, doordat CBS nuttige informatie terug levert aan de inzender van een SBR-bericht, bijvoorbeeld benchmarkinformatie. CBS heeft inmiddels de eerste berichten via SBR ontvangen. De accountant en de softwareleverancier die dit gerealiseerd hebben,  kregen begin juni taart aangeboden van CBS.

ElkeDagBij

Twan van Zandvoort is directeur van ElkeDagBij, een bedrijf dat de hele boekhouding voor de ondernemer verzorgt. Hij was als IT-er betrokken bij het werken met financiële software en had al snel in de gaten dat het handiger kon. Jaren later resulteerde dat in een boekhoudkantoor, waar automatisering en standaardisatie de uitgangspunten vormden. Daarbij wordt het Referentie GrootboekSchema (RGS) als standaard in de boekhouding gebruikt. De accountancyprocessen volgen daaruit. Daardoor was Elkdedagbij één van de eerste bedrijven die de jaarrekening via SBR konden indienen bij de Kamer van Koophandel. Van Zandvoort: ‘Door onze standaardisatie was het relatief eenvoudig om SBR-berichten naar CBS te sturen.’

XBRLreports

Durk Tuinier is directeur van XBRLreports. XBRLreports biedt een laagdrempelige oplossing om een SBR-bericht samen te stellen op basis van Excel. Omdat bijna elk pakket gegevens kan exporteren die in Excel ingelezen kunnen worden, kan de oplossing van XBRLreports snel ingezet worden. Tuinier was betrokken bij ElkeDagBij als expert op rapportage- en standaardisatiegebied. Hij benadrukt dat het denken in oplossingen hen veel geholpen heeft: “Ga het gewoon doen, en kijk of het werkt! En wat blijkt? Het kan!” ElkeDagBij heeft de oplossing van XBRLreports geïntegreerd met haar andere systemen, zodat het maken van SBR-berichten geautomatiseerd gebeurt.

CBS-cijfers

Van Zandvoort heeft grote interesse in CBS-cijfers, vooral in actuele cijfers. Bijvoorbeeld over omzet, kosten van de inkoop, brutomarge voor bedrijven. “De combinatie van cijfers van de ondernemer met branchecijfers van CBS in een benchmark kan iets moois opleveren voor onze klanten. Hoe meer ondernemers gegevens aan CBS aanleveren, hoe meer informatie CBS daaruit kan destilleren. Vandaar dat ElkeDagBij graag meewerkt aan deze ontwikkeling.’’ Van Zandvoort en Tuinier hopen dat CBS de ondernemers kan helpen overtuigen van de voordelen van SBR en RGS, zodat de ondernemer en zijn accountant er mee aan de slag gaan.

Op dit moment worden in diverse trajecten de mogelijkheden gerealiseerd om meer gemak en nut te bieden aan de mkb’ers die gegevens moeten aanleveren bij CBS.

Gerelateerde artikelen