CBS: Investeringen groeien aanzienlijk

In november werd 13,1 procent meer geïnvesteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De stijging was ook groter dan in oktober.

Net als in de voorgaande maanden is vooral meer in woningen geïnvesteerd. De investeringen in personenauto’s waren ook aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016 invloed heeft gehad, kan met deze cijfers niet worden vastgesteld. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald. Volgens de BOVAG werd afgelopen november in Nederland het hoogste aantal nieuwe personenauto’s geregistreerd in een novembermaand deze eeuw, op november 2011 na.

De omstandigheden voor investeringen zijn in januari per saldo minder gunstig dan in november volgens de CBS Investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. Het consumentenvertrouwen is minder positief en de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was in de radar van januari kleiner dan in die van november.

Gerelateerde artikelen