CBS: Bedrijfsinvesteringen blijven toenemen

Bedrijven in Nederland investeerden in februari 2,2 procent meer dan een jaar eerder. Ondernemers staken vooral meer geld in vrachtwagens en woningen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is de zesde maand op rij dat de investeringen groter zijn dan een jaar eerder. In december en januari groeiden de investeringen achtereenvolgens met 1,3 en 5,0 procent.
 
Opnieuw meer geïnvesteerd in woningen en vrachtauto’s

Net als in de voorgaande maanden is in februari vooral in woningen meer geïnvesteerd. Daarnaast investeerden bedrijven ook meer in wegvervoer zoals vrachtauto’s. In de eerste maanden van 2014 waren de investeringen in dit soort vervoersmiddelen laag. Dat viel samen met het van kracht worden van Europese emissienormen in januari 2014.Verder investeerden bedrijven in februari 2015 meer in telecommunicatie en machines dan in februari 2014.

Omstandigheden investeringen na februari verbeterd

In maart en april waren de omstandigheden voor investeringen beter dan in februari volgens de Investeringsradar van het CBS. Wel was het beeld in april iets minder gunstig dan in maart. Zo was de groei van de export kleiner dan een maand eerder en nam ook het consumentenvertrouwen iets af. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Gerelateerde artikelen