Caple voorziet Europese mkb-bedrijven van kapitaal zonder onderpand

Via een strategisch samenwerkingsverband en de verwerving van een belang van tien procent voorziet BNP Paribas Asset Management in een innovatief platform waarmee kleine en middelgrote ondernemingen (mkb’s) in Europa toegang krijgen tot een alternatieve financieringsbron.

Caple helpt mkb’s andere financieringsbronnen dan de traditionele banklening aan te boren. Samen met grote internationale institutionele beleggers vult Caple zo een vacuüm in de markt voor mkb-financiering. Op een intern ontwikkeld platform doorlopen kredietaanvragen een efficiënt proces, van het eerste voorstel door Caple’s lokale partnernetwerk van accountants en professionele adviseurs tot een eerste kredietbeoordeling door plaatselijke, ervaren teams. Met de technologie van Caple zijn verder ook de transparantie en standaardisatie van de leningsvoorwaarden en -documentatie verzekerd. De financiering neemt doorgaans de vorm aan van blanco leningen zonder onderpand met een looptijd van vijf tot acht jaar.
 
Groei en werkgelegenheid
Mkb’s dragen in belangrijke mate bij aan de groei en de werkgelegenheid, maar worden nog altijd onvoldoende bediend door de financiële markten, waardoor ze vaak geen toegang hebben tot geschikte financiering. De toenemende disintermediatie van banken en de opkomst van fintechs zorgen nu voor een fundamentele verschuiving in de kredietverlening aan mkb’s en doen de markt voor alternatieve financieringsbronnen groeien. Voor de kredietnemers betekenen alternatieve kredietmodellen snellere toegang tot financiering, terwijl voor de belegger mkb-leningen voor diversificatie in de portefeuille zorgen, naast een interessant voor risico gecorrigeerd rendement in vergelijking met de traditionele assetklassen.
 
SME Advanced Solutions-platform
BNP Paribas Asset Management heeft het belang in tien procent in Caple verworven via haar incubation-fonds. BNPP AM gaat het partnerschap met Caple aan in het kader van haar SME Advanced Solutions-platform, een recent initiatief van de beleggingsgroep Private Debt & Real Assets onder leiding van David Bouchoucha. Via dit platform op basis van een open architectuur worden leningen betrokken, onder van banken en fintechs, en worden deze uitgezet bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Het platform steunt op een solide bankinfrastructuur en geselecteerde partners zoals Caple, die leningen aanbrengen. Het platform hanteert een stevig raamwerk voor kredietrisico en spitst zich toe op senior leningen met een vaste coupon en zonder onderpand ter waarde van 500 000 euro tot 5 miljoen euro (of het equivalent in Engelse ponden). In eerste instantie ligt de focus op mkb’s in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. De bedoeling is de activiteiten later uit te breiden naar andere Europese landen.

Gerelateerde artikelen