Buitenlandse beleggers sleuren Toshiba voor de rechter

Een groep institutionele beleggers eist ruim $150 miljoen schadevergoeding van Toshiba ,voor (de gevolgen van) het boekhoudschandaal dat vorig jaar naar buiten kwam.

In een persbericht van Toshiba wordt melding gemaakt van 45 anonieme beleggers, die de onderneming voor de rechter hebben gedaagd om de schade vergoed te krijgen, die zij zeggen geleden te hebben door ‘inappropriate accounting’ praktijken van de Japanse onderneming. Om zich in te dekken tegen de uitkomst van de zaak heeft Toshiba reeds niet nader gespecificeerde voorzieningen getroffen.

Tot op heden hebben minstens 15 groepen aandeelhouders schadevergoedingen geëist, waaronder ’s werelds grootste pensioenfonds, het Japanse GPIF, nadat de onderneming erkende jarenlang de winsten kunstmatig verhoogd te hebben. De claim van de nieuwe groep aandeelhouders is met 15,3 miljard Yen de grootste tot nu toe.

Meer grote Japanse bedrijven, zoals Olympus en Tokyo Electric Power (eigenaar van de Fukushima reactor)  zijn de afgelopen jaren door hun aandeelhouders voor het gerecht gedaagd. In het geval van Tepco, nog steeds onder de rechter, wordt liefst 5,5 biljoen Yen geëist.

De aandelen Toshiba  stegen overigens dezelfde dag met 3,2% tot 366,4 yen.

reuters

Gerelateerde artikelen