Buitenlandse aandeelhouders kunnen dividendbelasting terugkrijgen

Vanaf 1 januari 2017 kunnen buitenlandse aandeelhouders met aandelen in Nederlandse vennootschappen teveel ingehouden Nederlandse dividendbelasting terugvragen. Dit staat in het Belastingplan 2017.

Nederlandse aandeelhouders kunnen ingehouden dividendbelasting als voorheffing verrekenen met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Een buitenlandse aandeelhouder kan dat niet. Voor een buitenlandse aandeelhouder vormt de Nederlandse dividendbelasting vaak een eindheffing. Hij kan hierdoor meer dividendbelasting betalen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat dit niet mag.

Daarom komt er een teruggaafregeling in de dividendbelasting. Buitenlandse aandeelhouders kunnen alleen dividendbelasting terugkrijgen als zij meer hebben betaald dan als zij Nederlandse aandeelhouders zouden zijn. En als zij in eigen land de dividendbelasting die zij in Nederland betalen, niet kunnen verrekenen.

Bij buitenlandse aandeelhouders gaat de Belastingdienst bij het bepalen van de verschuldigde inkomstenbelasting als voordeel uit sparen en beleggen (box 3) er vanuit dat al hun aandelen in Nederlandse vennootschappen zitten. Hierdoor blijven de overige bezittingen (bijvoorbeeld een vakantiewoning) buiten beschouwing. Ook wordt rekening gehouden met het heffingsvrije vermogen.

Gerelateerde artikelen