Brussel wil intermediairs die helpen bij belastingontduiking aanpakken

De Europese Commissie is vandaag gestart met een publieke consultatie over de vraag hoe belastingadviseurs en andere intermediairs aan te pakken die belastingontduiking of –ontwijking faciliteren.

Volgens Brussel hebben recente onthullingen aan het licht gebracht dat tussenpersonen, zoals belastingadviseurs, hun klanten hebben geholpen bij het verplaatsen van winsten naar het buitenland om zo belastingheffing te vermijden. In een aantal gevallen is het opzetten van dergelijke offshoreconstructies niet verboden, maar volgens Brussel is er ook geregeld sprake van illegale activiteiten.

De Europese Commissie wil de rol die (belasting)adviseurs bij dergelijke acties spelen beter in kaart brengen. Ook wil ze input over de vraag hoe promotors en enablers van agressieve tax planning effectief afgeschrikt kunnen worden.

Brussel is in het bijzonder geïnteresseerd in het verzamelen van meningen over hoe een verplicht ‘disclosure scheme’ voor belastingadviseurs handen en voeten kan krijgen. Zulke regels zouden intermediairs verplichten om in een vroeg stadium informatie te verschaffen over constructies die gezien zouden kunnen worden als agressieve tax planning. Deze consultatie  moet helpen bij het besluit of er dergelijke bindende regelgeving in de EU moet komen. De consultatie loopt tot 16 februari.

Gerelateerde artikelen