Brussel kondigt formeel onderzoek aan naar fiscale behandeling McDonald’s in Luxemburg

Brussel stelt een diepgravend onderzoek in naar de belastingafspraken die Luxemburg heeft gemaakt met McDonald's. Mogelijk moet het land miljoenen terugvorderen bij het Amerikaanse bedrijf. Dit heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Ondanks forse winsten heeft McDonald’s Europa sinds 2009 geen vennootschapsbelasting betaald in Luxemburg. De winst in 2013 was bijvoorbeeld ruim 250 miljoen euro. Die kwam voort uit royalty’s die vestigingen van McDonald’s in Europa en Rusland betaalden voor het recht om gebruik te maken van het logo en de diensten van McDonald’s.

De royalty’s werden doorgesluisd naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Ook daar werd nauwelijks belasting afgedragen. Dat wist Luxemburg, maar desondanks werd McDonald’s toch vrijgesteld van winstbelasting, aldus de commissie. e hamburgerketen kan zoveel voordeel hebben gehad van de deal dat sprake is van illegale staatssteun, bevestigt de commissie donderdag na eerdere berichten in de media.

De commissie vroeg in de zomer van 2014 documenten over de zogenoemde rulings. ‘Bij een belastingafspraak die inhoudt dat McDonald’s geen belasting betaalt over zijn Europese royalty’s in Luxemburg én de VS moet zorgvuldig worden onderzocht of geen sprake is van staatssteun’, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Luxemburg stelt in een reactie dat het McDonald’s geen speciale behandeling of voordeel heeft gegeven. Het land zegt volledige samenwerking toe aan het onderzoek. Luxemburg werd in oktober al door Brussel op de vingers getikt voor illegale staatssteun aan Fiat. Het land kreeg het advies om minimaal 20 miljoen euro aan onbetaalde belasting te verhalen op de autofabrikant.

Gerelateerde artikelen