Britse toezichthouder start onderzoek naar rol KPMG bij Bank of New York Mellon

De Financial Reporting Council, de Britse toezichthouder op de accountancybranche, gaat onderzoeken of en hoe KPMG ervoor heeft gezorgd dat de Bank of New York Mellon de regels naleefde met betrekking tot het veilig houden van geld van klanten. Het FRC-onderzoek spitst zich toe op de gedragingen van de KPMG-accountants bij het filiaal van BNY Mellon in Londen.

Een woordvoerder van KPMG heeft inmiddels laten weten aan het onderzoek mee te werken, zo meldt persbureau Reuters.

In april beboette de Financial Conduct Authority BNY Mellon, ’s wereld grootste bank als het gaat om vermogensbeheer, voor een bedrag van 126 miljoen pond, omdat de bank er niet in was geslaagd geld van klanten veilig te stellen tijdens de financiële crisis.

BNY zou zes jaar lang de regels overtreden hebben van november 2007 tot augustus 2013. De onregelmatigheden gebeurden dus al vóór de val van Lehman Brothers in 2008, het officiële ‘startsein’ van de financiële crisis, waarna Britse toezichthouders in de gaten gingen houden of vermogensbeheerders wel voldeden aan de ‘safe-keeping rules’.

KPMG wordt verantwoordelijk gehouden voor de rapportage aan de financiële toezichthouder dat BNY Mellon de regels met betrekking tot het veilig bewaren van de activa van klanten naleefde.  Het onderzoek van de FRC zal betrekking hebben op de jaren 2007 t/m 2011. De FRC is bevoegd om grote boetes op te leggen en kan accountants ook een beroepsverbod opleggen.

Gerelateerde artikelen