Britse politici eisen diepgravend onderzoek naar KPMG

De Britse accounting-waakhond FRC lijkt gedwongen te gaan worden om alsnog een diepgravend en onafhankelijk onderzoek te starten naar de rol van KPMG bij de ondergang van de HBOS bank – die de belastingbetaler uiteindelijk 30 miljard euro kostte.
Vorige maand nog stemde de Financial Reporting Council er schoorvoetend mee in, om een verkennend onderzoek te beginnen naar hoe KPMG  als auditor van HBOS heeft geopereerd in de periode vóór de ondergang van de bank. Eerder had de FRC gesteld dat dergelijk onderzoek geen prioriteit had – een beslissing die van alle kanten bekritiseerd werd.  
 
Nu heeft Andrew Tyrie, voorzitter van de Treasury Select Committee van het Lagerhuis, opnieuw geëist dat er een diepgravend onderzoek komt naar KPMG’s rol in deze kwestie, en wel een onderzoek dat door externe deskundigen beoordeeld moet worden op kwaliteit en vooringenomenheid. “Anders dreigt het publieke vertrouwen in onze toezichthouders onherstelbare schade op te lopen!”
 
De politiek maakt zich zorgen, ook over het proces dat ertoe leidde dat de FRC aanvankelijk geen zin had om de rol van de controlerend accountant te onderzoeken. "Wij vragen ons ook af hoe de FRC er toe kwam om na de eerste protesten alleen een ‘verkennend’ onderzoek te willen starten.”
Onafhankelijk toezicht op het door de FRC te starten onderzoek is noodzakelijk, aldus Tyrie – de review van de Financial Conduct Authority en de Bank of England naar de ondergang van HBOS “had daar uiteindelijk ook zeer veel baat bij gehad.”
 
KPMG zegt een diepgravend onderzoek naar de manier waarop de HBOS geaudit werd te verwelkomen – dat is goed voor het vak, voor aandeelhouders en voor de samenleving als geheel.
 
Gerelateerde artikelen