Britse ondernemingen moeten zich voorbereiden op strafbaarstelling van faciliteren van belastingontduiking

En dat geldt evenzeer voor de directieleden, hun accountants en fiscalisten!
Experts in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen het bedrijfsleven, dat zij vaart moeten maken bij de voorbereidingen voor de nieuwe wetten, die het faciliteren (dan wel verwijtbaar niet voorkomen)   van belastingontduiking strafbaar zullen stellen.
 
De Britse overheid kondigde al eerder een dergelijke innovatie van het strafrecht aan met de geplande nieuwe Criminal Finance Bill, ook door Queen Elizabeth nog eens genoemd in haar Queen’s Speech gisteren.
Men verwacht niet dat die wet, die wel ook de inbeslagname van criminele winsten regelt, meteen ook de strafrechtelijke vervolging van (directies van) bedrijven zal invoeren. Maar tijdens de anti-corruptie top vorige week heeft Cameron opnieuw verzekerd dat die cstrafrechtelijke vervolging er komt, waarschijnlijk al in het najaar, en van kracht zal worden tegelijk met de verplichting tot automatische uitwisseling van informatie volgens de common reporting standard (CRS)  in September 2017.
 
De strafbaarstelling geldt dan zowel voor bedrijven als maatschappen, en alleen indien de organisatie in kwestie kan bewijzen dat zij adequaat te achten maatregelen genomen heeft om dergelijke ‘misdrijven’ in en door de eigen organisatie te voorkomen zullen de directies aan strafrechtelijke vervolging kunnen ontkomen.
 
Gerelateerde artikelen