Britse ministerie van Defensie beschuldigd van oneerlijke aanbesteding

In de openbare aanbesteding van 3 jaar consultancy-dienstverlening blijkt proposal van KPMG 100% te voldoen aan de eisen – een onbestaanbare score, volgens de concurrenten.
Het Britse MoD wordt door buiten de boot gevallen aanbieders ervan beschuldigd, op ‘Soviet’- wijze de aanbesteding van een contract voor 30 miljoen pond aan consultancy-diensten gemanipuleerd te hebben, ten faveure van KPMG UK.
 
In ons eerdere bericht over deze zaak, van 22 juni jl., klonk het profetisch al door: “In de wandelgangen van het MoD weet men het al: KPMG wint de aanbesteding van een contract om voor £30 miljoen.”
 
Inmiddels blijkt die keuze voor KPMG, om het Defensiepersoneel  bedrijfskundig bij te scholen, nog steeds niet officieel – althans de desbetreffende beslissing is opgeschort, vanwege een officiële review van proces en resultaat van de aanbesteding.
 
Blijkbaar zijn concurrerende aanbieders als Deloitte, EY, WS Atkins, PA Consulting en de Amerikaanse engineering groep CH2M Hill een bezwaarprocedure gestart tegen de manier waarop KMPG als winnaar uit de hoed van Defensie getoverd werd: hun proposal scoorde volgens het ministerie 100%, en dat is ‘menselijkerwijs onmogelijk’, aldus de klagers.  
Parlementariërs hebben inmiddels aangedrongen op een formeel onderzoek naar deze casus en naar de aanbestedingen door Defensie überhaupt. Communicatiedames van het ministerie stellen dat alles volgens de regels is verlopen; KPMG zelf weigert te reageren.
 
Gerelateerde artikelen