Kritiek op inhuren KPMG om Britse militairen business skills bij te brengen

Ook het Britse ministerie van Defensie moet enorm bezuinigen – toch blijft het consultants inhuren voor taken die het zelf zou moeten kunnen uitvoeren.
In de wandelgangen van het MoD weet men het al: KPMG wint de aanbesteding van een contract om voor £30 miljoen drie jaar lang inkopers van leger, luchtmacht en marine enige inkoopvaardigheden bij te brengen. KPMG wordt officiële Acquisition Support Partner.
 
Critici waarschuwen dat het vigerend functieroulatiesysteem ervoor zal zorgen dat deze bijscholing weggegooid geld betekent: immers na drie jaar krijgen ook de  met inkooptaken belaste officieren automatisch een andere functie en standplaats. Hun opvolgers zijn dan weer even slecht of goed geëquipeerd voor hun werkzaamheden als de huidige inkopers. 
 
Opnieuw wordt er bovendien op gewezen, dat hoewel Defensie miljarden moet bezuinigen er nauwelijks minder externen worden ingehuurd – meer dan 500 adviesbureaus factureren miljoenen voor werkzaamheden die de legeronderdelen vroeger zélf deden. 
 
Conservative MP Bernard Jenkin vroeg zich in het parlement af waarom men het toch accepteerde, dat overheden blijkbaar geheel afhankelijk zijn geworden van externe adviseurs, op terreinen waar juist zij geacht mogen worden te beschikken over de juiste kennis en ervaring.
 
Gerelateerde artikelen