Britse financiële waakhond in forse verlegenheid gebracht door jaarverslag

De Financial Conduct Authority blundert met eigen werknemerspensioenen – en de baas verdient veel te veel.
Een fout waarvoor een onderneming door de financiële toezichthouder ongetwijfeld zwaar gestraft zou zijn. De organisatie geeft de meer dan duizend werknemers een forse salarisverhoging, maar vergeet de bijbehorende pensioenpremies af te dragen. Tegen de tijd dat de vergissing opgemerkt wordt hebben de pensioenaanspraken van de personeelsleden onherstelbare schade geleden. 
 
Laat de blunderende werrkgever in deze echt gebeurde casus niemand minder zijn dan de Financial Conduct Authority, de belangrijkste financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk! Berucht om de enorme boetes die deze uitschrijft aan bedrijven die over de schreef gaan. 
 
De fout wordt toegegeven in twee zinnetjes op pagina 122 van het jaarverslag dat de FCA deze week publiceerde. Daar staat dat de vergissing tenminste £200.000 extra kosten met zich meebracht. De fout bleef onopgemerkt van oktober 2011 tot juli 2013, waarna een nieuwe onafhankelijke accountant de opdracht kreeg om de schade te inventariseren.
 
Daarnaast bleek uit datzelfde jaarverslag dat de CEO van de FCA vorig jaar liefst £701.000 verdiende, waarmee hij een van de best verdienende semi-ambtenaren van Groot Brittannië is geworden. Martin Wheatley verdiende het jaar daarvoor nog slechts  £610.000. 
Volgens de woordvoerders werd de forse stijging veroorzaakt doordat Wheatley  toen géén bonus had ontvangen ( die bedroeg over 2014 £92.000). Hij liep die bonus toen mis, vanwege onhandige communicatie die ervoor zorgde dat de aandelen van Britse verzekeraars in maart 2014 een duikvlucht namen. Na dat fiasco beschreef de Treasury select committee van het parlement de CFA als een “dysfunctional institution” 
 
Het basissalaris van Wheatley is £460.000  – veel meer dan de £325.000 die de best betaalde Britse ambtenaar verdient, Shaun Kingsbury, de CEO van de Green Investment Bank.
Gerelateerde artikelen