Brits MinFin geeft toe: bankiers toch niet per definitie persoonlijk accountable

De Britse overheid dreigde recent, in navolging van groeiende Amerikaanse jurisprudentie, een persoonlijke wettelijke aansprakelijkheid in te voeren voor top-executives in de financiële sector. Bankenlobby weet de maatregelen te verzachten, lijkt het.
Het is een van de meest controversiële maatregelen in het ‘Senior Managers Regime’ : de top van de onderneming is persoonlijk aansprakelijk te stellen voor malversaties door die onderneming, en de C-suite moet maar bewijzen dat zij ‘van niets wisten’. Met andere woorden: daar zou voortaan de omgekeerde bewijslast gelden.
 
Vooral de Britse bankiers waren woedend, toen zij hoorden dat het ministerie van Financiën van plan was om dat senior managers regime geldig te verklaren voor de gehele financiële sector. En met succes blijkbaar: het ministerie heeft nu afgezien van de “reversal of burden of proof”, die de directie dwingt verantwoording af te leggen, ook voor hun vermeende ‘onachtzaamheid’.
 
In de nieuwe Bank of England and Financial Services Bill, die dezer dagen voorgelegd gaat worden aan het House of Lords, zullen senior managers in de financiële sector  “een statutaire verantwoordelijkheid dragen om alle maatregelen te nemen om overtreding van standaarden, wet- en regelgeving te voorkomen” – maar voortaan moet de financiële waakhond maar bewijzen dat er duidelijk sprake was van ‘negligence’ of kwade wil bij de directie van de bank, verzekeraar of andere dienstverlener waar de regels overtreden werden.
Gerelateerde artikelen