Boeken derivatenwaakhond CFTC niet in orde

De toezichthouder die in de VS waakt over de markt voor complexe derivaten heeft volgens KPMG ernstige fouten gemaakt in de eigen boekhouding.
En die fouten lijken zo ernstig te zijn, dat KPMG besloten heeft met terugwerkende kracht bijna tien jaar goedkeurende verklaringen terug te trekken, aldus Reuters.
 
De Commodity Futures Trading Commission heeft de passiva met liefst $194 miljoen ondergewaardeerd in 2014 en in het jaar daarna met $212 miljoen, zo schat de auditor van de CFTC, KPMG. Dat komt neer op ongeveer 75% van het jaarlijkse budget van de toezichthouder (van $250 miljoen).
Het management van CFTC zegt de beschuldiging te onderzoeken. Voorshands is men het niet eens met de bevindingen en opinie van KPMG; men wacht eerst op de resultaten van een formele audit door de Amerikaanse overheid zelf. 
 
Het gaat in deze zaak om de manier waarop de toezichthouder de kosten van leasecontracten van hun kantoren geboekt heeft. In tegenstelling tot vele andere overheidsinstellingen huurt de toezichthouder kantoorruimte in Washington, D.C., Chicago, New York en Kansas City, Missouri. In de boeken zijn niet de totale kosten over de gehele contractperiode opgenomen, maar slechts die van één jaar.
Volgens KPMG is dat in strijd met US GAAP. Bovendien zou het agentschap de federale Anti-Deficiency Act overtreden, die overheden verbiedt meer uit te geven dan het beschikbare budget toelaat.
 
Uit de documenten die Reuters heeft kunnen inzien wordt niet duidelijk wanneer precies KPMG de onregelmatigheden heeft opgemerkt, maar volgens de toezichthouder zelfs heeft deze in oktober van het vorig jaar eigener beweging KPMG ingelicht. KPMG heeft geen commentaar.
Meer details via hreuters.com
Gerelateerde artikelen