Bijna helft Nederlanders verwacht daling netto salaris door maatregelen Prinsjesdag

45 procent van de Nederlandse bevolking verwacht dat de maatregelen die aangekondigd worden op Prinsjesdag een negatief effect hebben op hun netto salaris. Dit blijkt uit onderzoek van Raet, specialist in HR-cloudoplossingen en services, onder ruim 1.000 Nederlanders.

De verwachtingen liggen per inkomensgroep anders. Zo zijn de modaalverdieners, met een bruto jaarsalaris van gemiddeld 32.000 euro, iets positiever. Daarvan verwacht 40 procent er op achteruit te gaan. Mensen die meer dan modaal verdienen zijn uitgesproken positief ten opzichte van de landelijke verwachting. Slechts 30 procent verwacht salaris in te moeten leveren. De mensen die minder dan modaal verdienen zijn negatiever dan het landelijk gemiddelde. 49 procent denkt dat de maatregelen een daling van hun netto salaris teweeg gaat brengen.

Verwachting versus de feiten

Vooralsnog lijken de volgende maatregelen het grootste effect te hebben op het netto salaris: het verlengen van de schijf, tariefaanpassing van inkomstenbelasting en kinderopvang. Raet heeft de consequenties van de maatregelen die aangekondigd worden op Prinsjesdag voor het netto salaris alvast doorgerekend. Mensen die minder dan modaal verdienen blijven nagenoeg hetzelfde netto salaris ontvangen, ze gaan er gemiddeld circa 0,98 procent op vooruit. Voor degenen die modaal verdienen betekenen de maatregelen een stijging van 1,80 procent van het netto salaris. De groep werknemers die boven modaal verdient gaat er 0,94 procent op vooruit.

Gerelateerde artikelen