Bestedingen binnen ICT-markt in de lift

In 2015 wordt in bijna alle sectoren binnen de ICT-markt meer uitgegeven vergeleken met het jaar ervoor. Alleen bestedingen aan dienstverlening blijven min of meer stabiel: van 0,2 procent in 2014 naar een verwachte -0,4 procent in 2015. Vooral bestedingen aan software zitten sterk in de lift.

Dit blijkt uit de ICT Marktmonitor 2015 van branchevereniging Nederland ICT.

De meest opvallende stijging is binnen de softwaresector: van 5,3% groei in 2014 naar een verwachte 8,3% in 2015. Ook op het gebied van hardware zullen de bestedingen in 2015 naar verwachting harder groeien dan in 2014. Met name netwerkapparatuur, tablets en smartphones lijken hier de oorzaak van te zijn. Dit bevestigt het beeld van de groeiende internet/online economie.

Tot slot blijft de verschuiving naar cloud-based oplossingen een sterk effect hebben op de groeicijfers. Binnen zowel de publieke als private cloud worden groeicijfers tot ruim 30% verwacht. Dit heeft ook een sterk positief effect op bestedingen aan met name software en storage. Dat is goed te zien binnen de deelsector backoffice equipment, waar bestedingen aan cloud-opslag voor ruim 13% groei zorgen.

Gerelateerde artikelen