BEPS: EY en Facebook verdacht van bewust onderwaarderen intellectuele eigendommen

EY bepaalde de waarde van het intellectuele eigendom dat Facebook ‘overdroeg’ aan een dochter in Ierland op miljarden dollars te laag, denkt de IRS.
Een van de manieren waarop multinationals de winst van lokale vestigingen afromen is het sturen van een factuur voor het gebruik van intellectueel eigendomsrechten (alleen ‘het merk’ al) die aan de moedermaatschappij toebehoren. 
 
Vorige week blijkt de Amerikaanse belastingdienst Facebook opgedragen te hebben om medewerking te verlenen aan een onderzoek, dat moet uitmaken of de onderneming inderdaad de waarde van dergelijke immateriële activa bewust heeft ondergewaardeerd, toen zij deze in 2010 overdroeg aan een dochteronderneming in Ierland – die vervolgens voor het gebruik daarvan facturen stuurt aan Facebook-vestigingen in andere landen buiten de VS. 
 
Blijkbaar heeft de IRS op 1 juni jl. Facebook opgedragen vóór 17 juni bepaalde documentatie te overhandigen – hetgeen Facebook niet op tijd gelukt is.
Volgens Facebook zelf is er niets aan de hand en heeft de onderneming zich altijd aan de wettelijke regels gehouden. Maar de Amerikaanse belastingdienst, die natuurlijk inmiddels ook leest hoe en hoeveel lokale winsten volgens Europa en actiegroepen afgeroomd worden, vertrtouwt de waardering van de overgedragen (merk)rechten niet meer, zoals deze door EY bepaald zijn. 
 
Die waarde zou wel eens miljarden dollar hoger kunnen zijn dan de accountants van Ernst & Young gepast vonden…
 
Gerelateerde artikelen