Benzineprijs aan de pomp gaat richting de 2,20 euro per liter

Prijzen aan de pomp gaan omhoog, mede door de gestage stijging van de olieprijzen.

De adviesprijs voor een liter Euro95 nadert de 2,20 euro. De stijgende prijzen komen door toenemend optimisme over de wereldeconomie en een krapper aanbod op de oliemarkt.

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter Euro95 momenteel op 2,197 euro. Begin deze maand was de adviesprijs nog iets meer dan twee euro. Diesel kost nu 1,869 euro per liter. Dat was iets meer dan 1,76 euro begin juli. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Die prijzen worden doorgaans alleen langs de snelweg gevraagd. Elders liggen ze meestal lager.

Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers zegt dat de prijs waarschijnlijk eerder verder zal stijgen dan gaat dalen. Het is volgens hem wel erg lastig te voorspellen hoe de prijzen zich ontwikkelen. Begin juli werd de tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns nog afgeschaft.

De olieprijzen liggen op koers voor de vijfde week met stijgingen op rij. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) staat nu op bijna 80 dollar. Dat was ruim een maand geleden nog iets meer dan 60 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is nu meer dan 84 dollar per vat waard, wat ruim tien dollar meer is dan ongeveer vijf weken geleden.
 

Gerelateerde artikelen