Benzine en diesel worden snel duurder

Drempel van 2,30 per liter komt in zicht en wakkert inflatie aan.

De adviesprijs voor benzine in Nederland blijft stijgen en de 2,30 euro per liter Euro95 komt inmiddels in zicht. Ook op de internationale oliemarkt gaan de prijzen almaar verder omhoog en zijn de hoogste niveaus sinds begin november vorig jaar bereikt.

  • Binnen een week ging de adviesprijs met centen tegelijk omhoog
  • Productiebeperkingen in Rusland en Saoedi-Arabië jagen de prijzen op
  • Begin volgend jaar kunnen de energieprijzen flink pijn gaan doen.

Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers staat de adviesprijs voor een liter Euro95 nu op 2,288 euro. Dat was maandag nog 2,260 euro. In juni vorig jaar bereikte de adviesprijs nog een recordniveau van iets meer dan 2,50 euro. De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,088 euro. Dat was begin deze week nog 2,025 euro. De adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen langs snelwegen gevraagd, want pomphouders kunnen afwijken. Op andere locaties liggen de brandstofprijzen vaak lager.

De olieprijzen worden vooral gestuwd door de productiebeperkingen van Saudi-Arabië en Rusland, terwijl de wereldwijde vraag dit jaar naar een recordniveau kan stijgen. In het vierde kwartaal dreigt daardoor een groot gat te ontstaan tussen vraag en aanbod. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) staat nu op bijna 91 dollar en een vat Brentolie is nu meer dan 94 dollar waard. Sinds juni zijn de olieprijzen met ongeveer 30 procent gestegen.

Sommige analisten denken dat de prijs van Brent door kan stijgen tot 100 dollar per vat door de productiebeperkingen. Ook kan de vraag vanuit China, 's werelds grootste olie-importeur, sterker worden door de steunmaatregelen van de Chinese centrale bank voor de economie. Het vooruitzicht van een einde aan de renteverhogingen in de Verenigde Staten en Europa kan de olievraag eveneens stimuleren.

De pijn in de portemonnee van automobilisten kan volgend jaar nog groter worden. De benzine- en dieselprijzen gaan door een accijnsverhoging in januari waarschijnlijk nog verder omhoog. (ANP)

Lees ook:

Benzine wordt in 2024 sowieso 8,7 cent duurder vanwege hogere accijns

Jacco Vonhof (MKB Nederland) tegen verhoging accijns benzine

Wat benzine en diesel kosten in Europa

Tekort aan stroom frustreert de overgang van fossiel naar elektrisch rijden

Investeringen in fossiel blijven nodig

Motorfietsen worden veel populairder

Gerelateerde artikelen