Beloning Monsanto klokkenluider misschien wel $24 miljoen

De klokkenluider die de SEC wees op de overtreding die Monsanto moest bekopen met een schikking van $80 miljoen kan een reusachtige beloning claimen.
Dat zegt althans zijn advocaat, Meissner Associates uit Nyack New Jersey. Het zou dan gaan om de hoogste beloning ooit sinds het huisige klokkenluider-regime onder de Dodd-Frank wet van 2010 van kracht werd.
 
Stuart Meissner wijst erop dat in de desbetreffende regelgeving van de SEC staat dat de klokkenluider recht heeft op een beloning van tussen de 10 en 30% van de ‘penalty’ – mits deze hoger is dan $1 miljoen.
Maar de anonieme klikspaan moet daarvoor wel de nodige procedures doorlopen, zegt Meissner.  “ Eerst moet de SEC officieel erkennen dat mijn cliënt in aanmerking komt. Dan moet de SEC inderdaad de boete kunnen innen, en pas daarna moet cliënt binnen 90 dagen een formulier indienen waarmee hij de beloning opeist. Hoewel we niet beter weten dan dat hij de enige was kunnen er natuurlijk meer klokkenluiders zijn, die de SEC waarschuwden over de Roundup-boekhouding. Als eenmaal vaststaat dat cliënt in aanmerking komt moet de SEC vaststellen hoeveel steun ze ontvingen van de man in hun onderzoek, en dan pas bepalen ze op welk percentage hij recht heeft.”
 
De klokkenluider bij Monsanto blijkt al in 2011 aan de bel getrokken te hebben – aanvankelijk zonder dat hij een eigen advocaat had. Later besloot Meissner de man bij te staan in zijn queeste naar de – aanzienlijke beloning. Waarschijnlijk tegen een fors percentage van de uiteindelijk te ontvangen vergoeding. “Die loopt vast in de miljoenen – al zal ze niet kunnen tippen aan die ter waarde van  $104 miljoen die voormalig UBS-bankier Bradley Birkenfeld  kreeg toegewezen.
 
Volgens de advocaat biedt de Dodd-Frank Act aantrekkelijke opties aan accountants (extern en in-business) bij beursgenoteerde bedrijven, die redenen en aanleiding hebben om boekhoudkundige malversaties te melden – primair in het belang van de investeerders en aandeelhouders natuurlijk, maar ze worden er zelf ook niet per se slechter van.
 
Gerelateerde artikelen