België alsnog akkoord met EU-wet belastingontwijking

België stemt alsnog in met EU-maatregelen om belastingontwijking door multinationals in de EU per 1 januari 2019 aan banden te leggen. Dat heeft minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maandagavond in Brussel bekendgemaakt.

Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven in verschillende landen ‘fiscaal shoppen’ en andere foefjes aanwenden om geen of zo min mogelijk belasting af te dragen. Daarover bereikten de EU-ministers vrijdag in Luxemburg een principe-akkoord, maar België ging onverwacht dwarsliggen over het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

Van Overtveldt gaat nu in op een aanbod van Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidde, om tot 2024 uitstel te krijgen voor het invoeren van die beperking. ‘Op deze manier kan het ontmoedigen van belastingontwijking aangescherpt worden, zonder economische schade’, zegt Van Overtveldt in een verklaring.

Formeel is het akkoord pas rond als om middernacht geen van de 28 EU-lidstaten alsnog aan de bel heeft getrokken. Ook Tsjechië heeft bedenkingen tegen de nieuwe richtlijn. Litouwen, Malta, Oostenrijk en Slovenië zouden net als België voor vijf jaar uitstel voelen voor de invoer van beperkte interestaftrek.

Volgens de nieuwe regels gaat een onderneming belasting betalen in het land waar de winst wordt behaald. De wetgeving geldt ook voor dochterbedrijven van niet in de EU gevestigde bedrijven.

Dinsdag stemt de speciale commissie voor belastingontwijking in het Europees Parlement onder andere over het instellen van een bindende gedragscode voor belastingadviseurs en het aanpakken van banken en accountantskantoren die bedrijven helpen belasting te ontwijken.

 
(ANP)

Gerelateerde artikelen