Beleggers Centurion klagen accountants aan

Gedupeerde beleggers van het frauduleuze vastgoedfonds Centurion slepen het Gelderse accountantskantoor VWGNijhof voor de rechter.

Dat meldt De Gelderlander.

De beleggers eisen een schadevergoeding van 27 miljoen euro.

In juli 2016 werd Patrick de R., voormalig directeur en oprichter van het Arnhemse vastgoedfonds Centurion, veroordeeld tot 4 jaar cel vanwege een megazwendel met vakantievilla's in Costa Rica. Volgens het Openbaar Ministerie is er bij Ponzifraude door Centurion ruim 26 miljoen euro verduisterd. 

In juni 2014 hebben drie beleggers in Centurion Vastgoed B.V. de Stichting Beleggersbelangen Centurion opgericht. De Stichting zet zich in voor de belangen van de beleggers, onder meer door schadevergoedingsacties tegen het vroegere management van Centurion en haar accountant VWGNijhof. 669 van de 686 beleggers hebben zich aangesloten bij de Stichting.

Pogingen om tot een schikking te komen zijn mislukt. De beleggers willen nu dat de rechter ingrijpt. Zij hebben de directeuren en de twee betrokken accountants hoofdelijk aansprakelijk gesteld.

Accountantskantoor VWGNijhof bestaat niet meer. Het kantoor is in 2018 gesplitst. In Nijmegen en Wijchen zijn er nu kantoren van VWG. In Arnhem is sinds januari 2019 een tak van het bedrijf zelfstandig verder gegaan als Meer! Accountants + Adviseurs.

Volgens de advocaat liet VWGNijhof de fraude en misleiding bij Centurion ongehinderd voortbestaan. VWGNijhof was zes jaar als accountant, adviseur en fiscalist bij de onderneming betrokken. Door de bemoeienis van VWGNijhof leek beleggen in Centurion jarenlang betrouwbaar en solide. In 2017 stelde de tuchtrechter dat VWGNijhof faalde in zijn controlerende taak. Onder de neus van twee accountants maakte Centurion zich schuldig aan miljoenenbedrog. Volgens de Accountantskamer hebben de accountants hun beroepsregels ernstig geschonden. Advocaat Jan Willem van der Velden uit Nijmegen heeft afgelopen maandag 66 pagina's verzoekschrift ingediend bij de civiele rechtbank.

Gerelateerde artikelen