Accountants in Centurion-affaire de fout in

De accountants die vertrouwenwekkende rapporten afgaven over het vastgoedfonds Centurion hebben een maatregel gekregen van de tuchtrechter. Zij hebben hun beroepsregels geschonden en krijgen respectievelijk een waarschuwing en een schorsing voor drie maanden.

De stichting Beleggersbelangen Centurion en curator Wouter Korteweg hadden de zaak aangespannen. Zij traden op voor beleggers van het vastgoedfonds, dat gouden bergen beloofde op Costa Rica. Het hele project bleek een piramidespel.

De bijna 700 beleggers waren bij hun investering gerustgesteld door berichten van de accountants van VWGNijhof, die verklaringen afgaven voor het vastgoedproject. De accountants hebben echter nooit de jaarrekeningen  gecontroleerd. In het informatiemateriaal van het beleggingsfonds staat evenwel telkens dat het accountantskantoor de jaarrekeningen controleerde.

In 2012 en 2013 merkten de accountants op dat Centurion geen behoorlijke beleggingsadministratie had. Ook stelden zij toen in het kader van een managementletter vast, dat er grote misstanden waren bij Centurion. De accountants hadden dat moeten betrekken bij de controleverklaringen en assurance-rapporten die zij daarna hebben afgegeven. Door dat niet te doen, hebben de accountants gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van integriteit, is het oordeel van de Accountantskamer.

De Accountantskamer concludeert dat het werk van de voornaamste betrokken accountant “in hoge mate getuigt van naïviteit ten aanzien van de werking van de fundamentele beginselen en dat zijn handelwijze heeft geresulteerd in herhaaldelijke schending van de beginselen van integriteit, deskundigheid en zorgvuldigheid en van professionaliteit. In aanmerking genomen is voorts dat [hij] ter zitting geen enkel inzicht heeft getoond in de aard en ernst van zijn tekortschieten.”

De club van beleggers heeft aangekondigd  een claim in te dienen bij de accountants.

Lees ook:

 

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen