‘Belastingontduiking Viacom via Nederland’

Viacom wilde via een in Nederland gevestigde firma tientallen miljoenen dollars aan inkomsten uit onder meer de animatieserie 'Teenage Mutant Ninja Turtles' uit het zicht van de Amerikaanse belastingdienst houden. Dat stelt een voormalig directeur van het bedrijf in een aanklacht tegen het mediaconcern, die is ingediend bij de rechtbank in New York.

Nataki Williams claimt daarin onder meer dat ze werd ontslagen omdat ze niet wilde meewerken aan de in haar ogen illegale belastingconstructie. Williams ontdekte naar eigen zeggen dat Viacom van plan was de belastingdienst voor miljoenen dollars op te lichten door ook inkomsten uit series als ‘Dora the Explorer’ en ‘SpongeBob Squarepants’ in Nederland te parkeren.

Viacom laat de aantijging niet over zijn kant gaan en speelt Williams juist de zwarte piet toe. ‘Ze is in 2014 ontslagen omdat ze aanspraak maakte op personeelsvoordelen waarop ze geen recht had. Haar aanklacht is ongegrond en we zullen ons met hand en tand verdedigen in de rechtszaal.’

(ANP)

Gerelateerde artikelen