Belastingfraudeur veroordeeld tot 21 maanden cel

Gerechtshof Den Bosch heeft in hoger beroep een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden met aftrek. De verdachte heeft gedurende ongeveer 6 jaren opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan, door steeds te hoge bedragen aan voorbelasting op te geven.

Per saldo kreeg de verdachte hierdoor altijd omzetbelasting terug van de fiscus. Hierdoor is een belastingnadeel van ruim 9 ton geleden.

Nepdirecteur

De man leefde van de door middel van de belastingfraude ontvangen gelden. Hij deed naar de buitenwereld voorkomen dat hij directeur van een goed lopend bedrijf was, maar in werkelijkheid was hij werkloos en dreef geen onderneming meer. Naar eigen zeggen heeft hij het ontvangen geld besteed aan vakanties, etentjes, auto’s, theaterbezoeken, bezoeken aan nachtclubs en bordelen en aan de maandelijkse gezinslasten. Met dit uitgavenpatroon wilde hij een gevoel van luxe creëren. De enige drijfveer voor de verdachte was eigen financieel gewin. Het hof neemt het de verdachte kwalijk dat hij heeft gehandeld zoals bewezen is verklaard.

Boekenonderzoek

Daarbij komt dat de verdachte, nadat hem in april 2013 door een belastingambtenaar was gevraagd om inlichtingen te verstrekken in verband met een aankomend boekenonderzoek, is doorgegaan met het indienen van onjuiste aangiften omzetbelasting. De verdachte heeft toen zelfs, om het boekenonderzoek te vertragen, de belastingambtenaren voorgelogen dat hij een ernstig ongeluk had gehad, waarbij hij in coma zou zijn geraakt. Het hof houdt met deze omstandigheden in strafverzwarende zin rekening bij de straftoemeting.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen