Belastingdienst sluit portaal voor ondernemers

Boete dreigt voor ondernemers die niet overstappen

De Belastingdienst sluit op 1 juli 2024 definitief het oude portaal voor ondernemers. Alle ondernemers die het oude portaal nu nog gebruiken, moeten overstappen naar het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk, boekhoudsoftware of een fiscaal dienstverlener.

  • Oud portaal sluit definitief 1 juli 2024
  • Overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk vereist
  • Extra tijd nodig voor eHerkenning-aanvragen

Vanaf 1 juli moeten ondernemers gebruik maken van het nieuwe portaal, Mijn Belastingdienst Zakelijk, voor hun belastingzaken. Dit omvat onder andere de btw-aangifte, opgaaf ICP, en teruggaaf dividendbelasting. Het oude portaal zal niet meer toegankelijk zijn, wat een verandering betekent voor vele ondernemers die nog niet zijn overgestapt.

Ondernemers moeten zich voortaan melden bij Mijn Belastingdienst Zakelijk voor hun btw-aangifte en opgaaf ICP.

Sluiting btw-portaal voor niet-EU ondernemers

Ook de beveiligde plek op de website van de Belastingdienst waar ondernemers van buiten de Europese Unie hun btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem sluit op 1 juli. Deze ondernemers moeten zich voortaan melden bij Mijn Belastingdienst Zakelijk voor hun btw-aangifte en opgaaf ICP. Dit vraagt van hen om snel te handelen en hun processen aan te passen aan het nieuwe systeem.

Voorbereidingen en gevolgen

Ondernemers die nog gebruik maken van het oude portaal moeten nu actie ondernemen om de overstap soepel te laten verlopen. De Belastingdienst heeft ondernemers herhaaldelijk gewaarschuwd voor deze wijziging en roept hen op tijdig over te stappen om problemen te voorkomen. Wie te laat is, riskeert vertragingen en mogelijke boetes.

E-Herkenning aanvragen zonder KvK-nummer

Ondernemers die zich niet hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen eHerkenning aanvragen zonder KvK-nummer. De Belastingdienst benadrukt echter dat de leverancier van eHerkenning elke aanvraag zorgvuldig moet controleren, wat tijd kost. Het is dus van belang om niet te lang te wachten met deze aanvraag.

Internationale reacties en implicaties

De sluiting van het oude portaal en de overstap naar een nieuw systeem heeft ook internationaal gevolgen. Ondernemers buiten de EU moeten zich aanpassen aan de nieuwe eisen, wat extra administratieve lasten kan meebrengen. De Belastingdienst heeft toegezegd ondersteuning te bieden tijdens deze overgangsperiode.

In een persverklaring heeft de Belastingdienst benadrukt dat de veranderingen noodzakelijk zijn om de veiligheid en efficiëntie van de belastingaangiften te verbeteren. De modernisering van de systemen moet ook bijdragen aan een betere service voor ondernemers.

Belastingdienst biedt hulp en informatie

De Belastingdienst heeft een uitgebreide informatiecampagne gelanceerd om ondernemers te ondersteunen bij de overstap. Op de website van de Belastingdienst en via verschillende communicatiekanalen worden ondernemers voorzien van handleidingen, instructievideo’s en een helpdesk om vragen te beantwoorden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Mogelijke uitdagingen en oplossingen

Ondanks de aangeboden ondersteuning, zijn er zorgen onder ondernemers over de mogelijke uitdagingen die de overstap met zich meebrengt. Vooral kleinere ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) maken zich zorgen over de technische en administratieve eisen van het nieuwe systeem.

De Belastingdienst heeft hierop gereageerd door extra hulp te bieden en door samen te werken met brancheorganisaties om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Workshops en webinars worden georganiseerd om ondernemers praktisch te ondersteunen.

Internationaal perspectief

In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, worden soortgelijke stappen ondernomen om belastingportalen te moderniseren en te beveiligen. Deze landen hebben soortgelijke uitdagingen ondervonden, maar ook positieve resultaten geboekt met verbeterde efficiëntie en veiligheid.

Gerelateerde artikelen