Belastbaarheid ongevallenverzekering niet strijdig met gelijkheidsbeginsel

Een bedrag van € 90.800 dat is uitgekeerd uit een ongevallenverzekering is terecht door de Inspecteur tot het belastbare inkomen gerekend van de vrouw die het bedrag ontving. Dat heeft Rechtbank Den Haag onlangs geoordeeld.

De echtgenoot van de vrouw is bij een ongeval om het leven gekomen. Daarop is uit een ongevallenverzekering een bedrag van € 90.800 aan haar uitgekeerd. Dit bedrag is door de Inspecteur tot haar belastbare inkomen gerekend. Aan een overlevende van het ongeval is een bedrag uitgekeerd dat onbelast is gebleven.

De vrouw stelt bij Rechtbank Den Haag dat er sprake is van strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel. De Rechtbank geeft haar echter geen gelijk.  De overlevende van het ongeluk heeft een lange medische behandeling en revalidatie moeten ondergaan die veel kosten meebracht en waarmee de uitkering kennelijk verband hield.

De Inspecteur heeft in dat verband gesteld dat deze achtergrond de onbelastbaarheid verklaart van de uitkering aan de overlevende en de Rechtbank acht dit aannemelijk.

Daarvan uitgaande is naar het oordeel van de Rechtbank geen sprake van gelijke gevallen en evenmin van ongelijke gevallen die niet naar de mate van hun ongelijkheid ongelijk zijn behandeld. Voor zover wel sprake zou zijn van een gelijk geval, is de Rechtbank verder niet gebleken van begunstigend beleid of een oogmerk van begunstiging. Het beroep van de vrouw wordt ongegrond verklaard.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen