Bedrijfsgeheimen beter beschermd tegen klokkenluiders en pers onder nieuwe EU richtlijn

Vandaag bespreekt het Europees Parlement de nieuwe Trade Secrets Protection Act, een richtlijn die bedrijfsgeheimen beter zou moeten beschermen. Maar er zijn zorgen.
Het doel van de  nieuwe Trade Secrets Protection Act is (betere) bescherming van Europese ondernemingen tegen bedrijfsspionage.
Dat is een nobel streven, maar critici vrezen dat de nieuwe richtlijn de positie van klokkenluiders en journalisten die over hun gebeier publiceren ernstig zal verzwakken. Meer dan een half miljoen burgers heeft inmiddels een petitie tégen de richtlijn ondertekend.
 
Volgens de Europese Commissie is tenminste een op de vijf ondernemingen gedurende de afgelopen tien jaar een of meerdere keren slachtoffer geworden van spionage of diefstal van bedrijfsgeheimen. Veel andere landen en regio’s hebben dan ook al maatregelen genomen om hun bedrijfsleven te beschermen. In de VS wacht overtreders van de wet een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.
 
Ondanks het feit, dat de voorstellen een expliciete garantie bevatten, dat klokkenluiders noch journaille zich zorgen hoeven te maken, zijn toch velen bevreesd dat de positie van onthullers en verspreiders van dergelijke geheimen door de nieuwe richtlijn aanzienlijk verzwakt wordt.
 
Enerzijds is de vrees, dat ondernemingen door de nieuwe wetgeving in staat gesteld worden elke confidentieel geachte informatie te bestempelen tot ‘trade secret’ – waarna zij eventuele openbaarmakers daarvan voor het gerecht kunnen slepen.
Daarnaast zal elke klokkenluider moeten aantonen, dat het publieke belang bij openbaarmaking zwaarder weegt dan het belang van de onderneming, en/of dat het criminele activiteiten van de betreffende onderneming betreft.
 
Zo zouden de media die recent de Panama Papers openbaarden onder de nieuwe richtlijn strafbaar kunnen zijn, omdat de openbaar gemaakte gegevens lang niet zonder uitzondering criminele activiteiten onthullen.. De Panamese advokaten hebben dan ook al klachten in die richting bij diverse autoriteiten ingediend. 
 
Indien het parlement de voorstellen zoals ze nu voorliggen accepteert,  zal de richtlijn  nog door elk van de 28 lidstaten in de lokale wetgeving moeten worden vertaald en verwerkt.
Gerelateerde artikelen