Bedrijfscultuur blijft voor Financials een abstract begrip

De meeste grote financiële rampen en schandalen van de laatste tijd kunnen teruggevoerd worden op een falende of verkeerde bedrijfscultuur. Maar hoe bepaal en meet en beoordeel je die?
"De governance van een onderneming is in hoge mate afhankelijk van de  bedrijfscultuur aldaar,” stelde onlangs Sir Win Bischoff, voorzitter van de Financial Reporting Council, de toezichthouder die in het Verenigd Koninkrijk waakt over de ‘good corporate governance’ bij beursgenoteerde Britse ondernemingen.
 
En inderdaad, van Toshiba tot Tesco, via Enron, FIFA, en de vele omvallende banken en landen die tezamen gezorgd hebben voor de huidige financiële crisis, hebben al deze ongeluken één ding gemeen: het falen van de corporate culture. 
 
Op www.financialdirector.co.uk verscheen  een interessant en diepgravend artikel van de adjunct- hoofdredacteur Richard Crump over dit zo belangrijke onderwerp, dat ook voor de lezers van Accountantweek een must-read  is.  
 
Het artikel eindigt met een pleidooi voor het aanstellen van een “contrarian director”, wiens taak het is om systematisch alle voorstellen van de directie bij de Board te bestrijden. Een professionele ‘nee-zegger’ dus – een functie die dertig jaar geleden bij IBM nog bestond, maar dan voor technologische luchtfietserij. 
 
Gerelateerde artikelen