BDO USA krijgt boete van $2,1 miljoen wegens een ‘false and misleading’ audit opinion

Het kantoor kreeg de boete opgelegd door de SEC, omdat het uiteindelijk zelf gesignaleerde ‘red flags’ negeerde in de boekhouding van een uitzendbureau en toch een goedkeurende verklaring gaf – die dus ‘false and misleading’ bleek te zijn.
De SEC veroordeelde ook vijf partners in General Employment Enterprises voor hun rol in het verdwijnen van $2,3 miljoen dollar uit de kas van het uitzendbureau – bijna al het kasgeld en de helft van de assets van de onderneming.
 
Zogenaamd was dit bedrag besteed aan het aanschaffen van  een ‘90-day nonrenewable  certificate of deposit’, maar desgevraagd verklaarde de betreffende bank van niets te weten. Het geld werd weggesluisd via rekeningen van ‘derden’ en van Stephen Pence, ex-advocaat, ex- lieutenant governor van Kentucky en destijds grootaandeelhouder en chairman-of-the-board van de onderneming.
Ook Pence is aangeklaagd. De vijf bestuursleden hebben zonder schuld te (hoeven) bekennen de zaak gesettled.
 
Andrew Ceresney, director van de divisie ‘enforcement’ van de SEC, zegt dat accountantskantoren hun medewerkers beter zouden moeten trainen, niet alleen om signalen van fraude op te merken (dat had de accountant van BDO wel gedaan), maar ook om de rug recht te houden en te weigeren een goedkeurende verklaring te tekenen als er iets stinkt – zelfs als, zoals in dit geval, de druk om zulks te doen ook van de hoogste baas komt. 
 
Gerelateerde artikelen